Tuesday, September 4, 2012

PEMAKAIAN MINYAK WANGI SUNNAH

sapa kat rumah dia tak ada langsung minyak wangi?? tak ade ke? tak kesah la jenis roll ke.. sembur sembur ke...tapi yang pastinya mesti jawapan yang di terima lebih kepada wanita yang ada.. lelaki ni jarang sangat nak jaga penampilan.. lagi lagi bau.. tak kesah bau hapak ke...janji jalan... betul tak? betul tak?

bukan lelaki kat sini.. nuuuunnn  lelaki kat sana.. hahaha... ok ok.. jangan berdebat pulak sapa yang lagi wangi kat sini sudah.. ;p jangan kedekut nak berbelanja sebab nak beli minyak wangi, sebab
Sabda Rasulullah, "Sesiapa yang menghabiskan 1/3 dari hartanya untuk wangian, maka dia bukanlah dari golongan yang membazir".


Wangi-wangian juga adalah merupakan kegemaran Rasulullah SAW, di mana beliau pernah bersabda yang bermaksud, "Sesungguhnya Allah menyukai setiap yang berbau harum (wangi) dan suka pada pakaian yang bagus-bagus" (HR Ad-Dailami)Rasulullah SAW sangat berminat dan memakai wangi-wangian, sebaliknya membenci bau-bauan yang busuk dan keji. Keadaan ini dirakamkan oleh sahabat Nabi SAW, iaitu Anas bin Malik r.a, Sesungguhnya Nabi SAW tidaklah beliau menolak (apabila diberikan) wangi-wangian)

Di antara minyak wangi yang paling disukai oleh orang Islam ialah minyak wangi kasturi, dan ia juga biasa digunakan sebagai perisai untuk mempertahankan diri daripada gangguan makhluk-makhluk halus selain daripada untuk menikmati kewangiannya.
Allah menyebut wangian kasturi ini dalam kitab suci al-Quran. Dalam Surah Al-Mutaffifin Allah berfirman, “Sesungguhnya orang-orang yang berbakti [dengan taat dan amal kebajikan], tetap berada dalam Syurga yang penuh nikmat. Mereka berihat di atas pelamin-pelamin [yang berhias], sambil melihat [segala keindahan dan kemuliaan yang disediakan untuk mereka di situ]. Engkau dapat melihat pada muka mereka:cahaya nikmat yang mereka perolehi. Mereka diberi minum dari satu minuman yang termeterai bekasnya. Meterainya kasturi;- dan untuk [nikmat kesenangan] itulah hendaknya berlumba-lumba mereka yang merebut kelebihan dan kesenangan”. Al-Mtaffifin:22-26.Baginda Rasulullah S.A.W. juga menggemari minyak wangi kasturi.

Sabda Rasulullah S.A.W. “Sebagus-bagus wangian ialah minyak kasturi”. HR:Muslim.

Biasanya wangian kasturi ini diperolehi daripada sejenis musang jebat yang dipanggil musang kasturi [rase].

Selain itu ada sejenis pokok yang batangnya berbau wangi, iaitu kuay kasturi.Khasiat Minyak Kasturi
Minyak kasturi memang mempunyai banyak guna. Ini adalah hasil kajian yang dijalankan oleh ilmuan-ilmuan Islam, terutama Imam Ibnu Qayyim Al-Jauziyya r.a. Antara khasiatnya mengikut MUTIARA HIJRAH ialah:
1.Memberi kekuatan kepada roh.
2.Menenagkan jiwa [hati].
3.Mencerdaskan akal dan menyihatkan otak.
4.Menghilangkan ketakutan dan kebimbangan.
5.Menghilangkan debaran jantung.
6.Menghilangkan sesak nafas.
7.Melegakan lelah [asma].
8.Menyedarkan orang yang pengsan.
9.Memperkuatkan organ [anggota] luaran.
10.Memperkuatkan organ dalam tubuh.
11.Menghilangkan kegementaran tubuh.
12.Menghilangkan sejuk tubuh.
13.Membuang angin yang berlebihan dalam tubuh.
14.Menawarkan racun atau bisa-bisa binatang.
15.Menghilangkan kesakitan sewaktu kencing.
16.Menjernihkan mata putih pada mata.
17.Berfungsi memelihara kesihatan secara menyeluruh.
18.Menghindarkan wabak penyakit.
19.Dapat melanjutkan usia.
20.Meredhakan Allah, disukai para malaikat dan orang-orang soleh, sebaliknya dapat mengusir syaitan dan kuncu-kuncunya.Menjadi kewajipan untuk mencari wangian yang boleh di bawak ketika bersolat dan bebas alkohol serta yang pastinya  mestilah halal kerana Islam telah meletakkan kebersihan sebagai kunci bagi sahnya ibadat sembahyang. Oleh kerana itu tidak akan diterima sembahyang seorang muslim sehingga badannya bersih, pakaiannya bersih dan tempat yang digunakan pun dalam keadaan bersih. Kebersihan dikira sebagai menentukan sahnya sembahyang seseorang itu, kerana najis yang terdapat pada tubuh badan, pakaian atau tempat sembahyang boleh menyebabkan sembahyangnya tidak sah. 

salah satu wangian yang halal, boleh di bawa ketika solat serta bebas alkohol adalah wangian syurga firdaus ( untuk lelaki ) dan wangian syurga balqis ( untuk wanita). wangian ini juga  diperolehi dari minyak kasturi asli dan gabungan inspirasi dari  salah satu dari pleasure, kenzo, dunhill blue dan giorgio armani yang akan mengeluarkan haruman yang amat istimewa malah ianya diperkuatkan dengan surah yussof khusus bagi mereka yang ingin memberi seri wajah, aura keharmonian dan perasaan kasih sayang selain dapat mempercepatkan jodoh.
harganya hanya rm16.90 sebotol,kalau beli 4 botol rm60 sahaja.Tak perlu bimbang kerana memang halal dan boleh dibawa ketika bersolat tu yang paling penting sekali.
PERFUME SYURGA FIRDAUSY ( wangian lelaki):
kotak biru ( haruman Dunhill Blue )
kotak hitam ( haruman Giorgio Armani )
PERFUME SYURGA BALQIS( wangian wanita):
kotak pink ( haruman Kenzo )
kotak ungu ( haruman Pleasure )

sesungguhnya Rasulullah malah Allah suka pada bauan-bauan yang wangi manakala syaitan dan iblis gemarkan bauan busuk.

klik sini untuk tempahan atau hubungi 019 670 7380 / 013 206 7818 untuk sebarang pertanyaan atau masalah  

No comments: