Wednesday, September 12, 2012

Pengalaman GORES & MENANG ! jadikan pengajaran

sedang asik menyelak helaian majalan minguan wanita keluaran 7-12 september 2012, tetiba aje terpandang artikel " mangsa sindiket gores dan menang rugi rm9 ribu sekelip mata !"



saya terus membaca artikel tu walaupon masa tu berada dalam kereta ( membaca dalam kerete kan sangat xbes! nanti cepat pening kan ). di sebabkan tajuk tadi menarik perhatian saya, saya teruskan juga membaca... tak sabar nak tahu ceritanya !!

sah!!! jalan cerita, kronologi dan step si sindiket gores dan menang ni sama sj rupanya. kenapa saya kata mcm tu?? sebabnya saya dulu pon pernah terkena, cuma alhamdulilah saya takdela sampai bagi duitnya... hampir2 nak bagi juga masa tu.. tp alhamdulilah selamat.

ok saya imbas balik kejadian yang menimpa saya tu yea. waktu tu saya masih belajar, matrik kalau tak silap.. kebetulan saya naik monorel ke kl sentral, kalau yang naik monorel area situ mesti tahu kan, bila nak listas jalan lepas turun monorel tu, kita kene jalan kaki ke stesen kl sentral pula. masa tu saya bersama dengan adik. lepas lintas lampu isyarat aje ade la budak cina ( rasenyer muda ag atau lebih kurang baya saya aje ) bagi 2 kad untuk saya dan adik, pada asalnya memangla tak nak ambil... tapi di paksa2 suruh bukak, so saya bukak ajela walau mase tu kaki tengah berjalan tu... tibe2 aje budak tu melompat2 dan menjerit dengan gembiranya. saya n adik kompem la tencengan2 waktu tu........

budak tadi yakinkan saya bahawa saya adalah insan yang bertuah kerana kad yang saya buka tadi boleh memenangi hadiah. antara hadiahnya kereta, percutian, rumah , peralatan eletrik dan bermacam macam lagi yang nilainya puluhan ribu ringgit setiap satu hadiah. cuma syarat untuk tahu hadiah apa yang saya menang, saya kene bayar deposit rm1k  kemudian baru boleh gores di kad itu . nak gores pulak syaratnya kene pergi kat office dia. saya tak percaya, so mcm2 la saya bg alasan kat budak tu, tak ada duit la, kene tanya mak dulu la, student lagi la.. lagipon waktu tu dekat pukul 8 kot! saya pon berkejar juga nak balik, kang lewat sangat sampai di rumah.

tapi budak tadi tetap berkeras, saya ada tanya juga dia kenapa dia pulak happy kalau saya menang. then dia bgtau kalau saya redeem hadiah ni, dia dapat komisen. pandai betul.. siap suruh saya g pinjam duit dengan orang la, pinjam dengan mak la, gadai barang la.. sama mcm cite dalam majalah tula, dia kata kalau dapat hadiah kerete atau rumah, kalau saya tak suka saya boleh tukar kepada duit.saya ckp juga next time la saya redeem hadiah ni ( konon2 nak cari duit la... padahal nk lari da ni ) , tapi dia kate hanya harini sahaja. kalau tak kad saya tak boleh guna.. mcm2 lagi la dia ckp untuk yakinkan kita supaya bagi deposit ni.last2 dia suh ikot dia g pejabat untuk bincang. pandai la budak ni.. susah betol nak tepis apa yang dia ckp... akhirnya saya n adik ikot ke pejabat dia.. dah la tambang teksi saya byr! hampeh tul...sampai di pejabat dia.. mmg rupa mcm pejabat normal.. ade pekerja, peralatan pejabat .. semuanya nampak normal la.. n staff2 kat sane tak habis2 nak bersalam n ucapkan tahniah...

haaa... kat sini kire ade org pro memujuk, cuba pujuk lagi untuk saya bg rm1k  sebagai deposit.tapi saya tetap ckp saya tak ada duit. then dia tunjuk bukti2 gambar orang dah dapat hadiah, bukti iklan la... pastu yang peliknya dia ckp kalau saya bg deposit skng, saya boleh terus gores dan tahu apakah hadiahnya dan kalau saya dapat kereta, dalam masa 10 minit kereta tu akan sampai n saya boleh bawak balik, dan kalau saya tak suka kereta tu saya boleh tukar dengan nilai duit. dengar je mcm tu saya pon ckp balik kat dia " apa kata kite kaw tim, gores je dulu untuk tahu hadiah apa, then bila dapat hadiah saya tukar pada duit saya terus byr deposit tadi kat dia 2x ganda. pandai pulak dia kata tak boleh n kne ikot procedur .. wah2... saya tetap cakap saya tak percaya n tak ada duit.. las2 da fedup agaknye, dia suh saya bg duit berapa yang ada supaya saya boleh cop dulu kad ni, n datang balik besok untuk tebus hadiah ni. dia pon ade bagi salinan ic dia y konon2 dia tak menipu la..

ic dia tu saya simpan, besoknya saya tak pergi pon amek hadiah tu, sebab rata2 yang saya cerita balik kata tu penipu tektik gores dan menang. saya try kol no amoi beberapa hari lepas tu , tapi sampai sudah no tu tak boleh guna.. ikot hati ni nak wat jahat je ngn salinan ic dia ni.. wt bil tepon tinggi ke ape ke kan.. tp hati kecik ni tak sampai hati nak wat kat org mcm tu. biar org buat kite jgn kite buat org.. ye dok? so saya buang salinan ic dia tu bg mengelakkan hati jahat  berbisik nk wt sesuatu..huhu..

kalau ade yang baca artikel ni kat majalah minguan wanita, sebenarnya, jalan cerita.. alasan2 yang digunakan lebih kurang aje.. so berhati hatilah bila ade yang terkena mcm ni. jangan sesekali terjerat. saya sangat2 bersyukur masa tu sebab tak bagi deposit tu kat dia..  masa tu pon 50-50 juga.. tp nasib baik sgt.. alhamdulilah sgt... akak dalam majalah tu lagi tinggi.. rm9k.. perhhhh....

perhati2 yea.. sekadar berkongsi sahaja ni.. supaya y membacanya tahu tektik2 sindiket ni dan korang tak ade la kene tipu.. huhu




No comments: